Beixamel sense cap grumoll i fàcil



Hi ha molts plats que requereixen  una beixamel, per ser bona, no ha de tindre grumolls ni gust a farina crua. Això és fàcil, ja veureu com no te cap dificultat, només hem de seguir uns passos.
Us explico com la faig jo, les mesures dependran de la quantitat que en feu,  però el procediment, és sempre el mateix. La beixamel, admet moltes variants, segons per que la utilitzeu, hi ha receptes on ha de ser més o menys espessa, llavors, cal afegir o reduir llet.

Ingredients

  • 800gr de llet
  • 50gr. de mantega
  • 1c/s d'oli d'oliva verge extra
  • 50gr. de farina
  • sal

Preparació

  1. Poseu un recipient al foc amb la mantega i la cullerada d'oli; quan la mantega estigui desfeta, hi poseu la farina, remeneu amb una batedora manual sense parar, fins que la farina estigui cuita, d'aquesta manera no te gust a farina crua, ni queden grumolls.
  2. Tot seguit i sense parar de remenar, afegiu la llet, és igual calenta que freda, no pareu de remenar és molt fàcil que enganxi  al recipient, saleu-ho, i continueu remenant fins que comença a bullir. Si us queda massa espessa, podeu afegir una mica més de llet. Ja està llesta per utilitzar.

Anotacions

Si la beixamel ha de servir per un plat de peix, podeu substituir part de la llet, o tota,  per caldo de peix, igual que en el cas de carn, podeu utilitzar brou de carns o de pollastre.
Fent-ho així, estarà més potenciat el gust del menjar que fem.
Si és vol una beixamel més gustosa, es pot afegir ceba, sofregiu-la amb l'oli i la mantega abans de posar la farina.
Igualment, podeu posar-hi uns taquets de cansalada fumada o be de pernil, també abans de la farina.
Barrejat amb la llet, podeu posar-hi algun licor, conyac o xerès sec, el que vulgueu.
Els celíacs, podeu substituir la farina de blat per farina sense gluten.
Els al-lèrgics a la lactosa, podeu utilitzar llet d'ametlla, beguda de soja o beguda de civada, assegureu-vos de que no portin gluten.

Ingredientes

  • 800gr de leche
  • 50gr. de mantequilla
  • 1cucharada de aceite de oliva
  • 50gr. de harina
  • sal

Preparación

  1. Poner un recipiente al fuego con la mantequilla y la cucharada de aceite; cuando la mantequilla esté deshecha, añadis la harina, remover con una batidora manual sin parar, hasta que la harina esté cocida, de esta manera no le queda gusto a harina cruda, ni queda grumos.
  2. A continuación y sin parar de remover, añadir la leche, es igual caliente que fría, no paréis de remover, salar, y continuar removiendo hasta que empieza a hervir. 
  3. Si os queda demasiado espesa para vuestro gusto, podéis añadir un poco más de leche.
    Ya está lista para usar.



Anotaciones

Si la bechamel debe servir para un plato de pescado, puede sustituir parte de la leche, o toda, por caldo de pescado, al igual que en el caso de carne, puede utilizar caldo de carnes o de pollo.
Haciéndolo así, estará más potenciado el sabor de la comida que hacemos.
Si se quiere una bechamel más sabrosa, se puede añadir cebolla, sofreír con el aceite y la mantequilla antes de poner la harina.
Igualmente, puede poner unos taquitos de panceta ahumada o bien de jamón, también antes de la harina.
Mezclado con la leche, puede poner algún licor, coñac o jerez seco, lo que quiera.
Los celíacos, puede sustituir la harina de trigo por harina sin gluten.
Los al-alérgicos a la lactosa, puede utilizar leche de almendra, bebida de soja o bebida de avena, asegúrese de que no lleven gluten.



Comentaris