Pa fet a casa



Fer pa sembla difícil, però si pensem en l'aroma i el gust d'un pa acabat de fer i en lo natural que és, hem de mirar de recuperar un dels nostres aliments bàsics, i que millor que pa fet per un mateix per fer venir ganes de menjar-ne.













Ingredients

  • 500gr. de farina de força
  • 300ml. d'aigua
  • 5gr.de llevat
  • 10gr. de sal
  • 5gr. de sal

Preparació

  1. Poseu la farina i la sal en un bol, aneu afegint l'aigua, poc a poc, la mescla us semblarà com un fang sec, cal que aneu afegint aigua fins a incorporar-la tota.
  2. Deixeu descansar 5 minuts tapada amb un drap humit.
  3. Passat el temps, poseu-la damunt del marbre enfarinat, treballeu-la amb energia 10 minuts. La torneu a tapar amb el drap humit i la deixeu reposar 10 minuts més.
  4. Cal repetir aquest amassat 5 vegades, i reposar 10 minuts cada vegada.
  5. Desprès de els 5 amassats, la pasta adquireix un aspecte llis, llavors, desfeu el llevat en una mica d'aigua, el poseu al centre de la massa i seguiu amassant fins que el llevat estigui totalment incorporat i la massa es desenganxi completament de la taula de treball.
  6. Deixeu reposar 30 minuts, dins d'un bol enfarinat i tapat amb el drap humit.
  7. Amb un ganivet, partiu la massa en 2 o 3 pans, segons els vulgueu de grans. Deixeu reposar 15 minuts.
  8. Passat el temps feu les barretes, aplaneu la massa amb el corró, deixeu-la com un rectangle. Doblegueu la part superior del rectangle cap al centre i pressioneu per segellar, desprès feu el mateix amb la part inferior. Doblegueu la peça per la meitat, a lo llarg i pressioneu amb la mà els extrems per segellar-los, la unió ha de quedar a sota. Feu rodar la peça per allargar-la.
  9. Tapeu las barretes amb el drap humit i deixeu-les que doblin el volum, uns 90 minuts.
  10. Escalfeu el forn a 200ºC.
  11. Poseu-les damunt de la safata del forn i feu un tall a lo llarg amb un cúter o navalla, enfarineu-les una mica i enforneu-les. Han de coure fins que les veieu rosses o que donant un cop al davall, soni a buit. Ha de quedar la crosta torradeta.


Anotacions

Perquè el pa quedi més cruixent, va be tindre dins del forn un cassó amb aigua perquè vagi desprenent vapor.
El millor encara és coure'l damunt d'una pedra de forn, però si no disposeu d'ella, us servirà el vapor d'aigua.

Comentaris